Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Zürich

Zürich hasznos tippek

Zürich, Svájc, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Zürich, Svájc, Hasznos tippek

Éghajlat
Svájc éghajlata mérsékelt. Nyáron kellemesen meleg az idő, soha nem fullasztó a forróság. Télen gyakran van fagypont alatt a hőmérséklet.

Időeltolódás
Magyarországhoz képes időeltolódás nincs.

Egészség
Svájcban az orvosi ellátás teljesen magánkézben van, így mindenféle orvosi kezelésért fizetni kell. Svájc minden európai uniós országgal kötött kölcsönös szociális egyezményt, ennek értelmében az E111-es nyomtatvány beszerzésével utólag visszakapjuk a pénzünket.
A gyógyszertárakat nagy zöld kereszt jelzi. 

Nagykövetség
Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Muri Str. 31.
3006 Bern
00 41 31 352 8572, 352 2867

Pénz
Svájcban a hivatalos fizetőeszköz a svájci frank (CHF). Ez a világ egyik legstabilabb pénze. 
A hitelkártyák használata nem annyira elterjedt, sok étteremben, üzletben és szállodában csak készpénzben fizethetünk. A bankok 8:30 - 16:30-ig tartanak nyitva. A pénzváltó irodákban kedvezőbb árfolyamon válthatunk.

Elektromosság
A svájci elektromos hálózat 220 voltos váltakozóáramot használ. A dugaszoló aljzatok háromlyukúak, és beledugható az Európában használt kerek , két- és háromágú csatlakozó.

Internet
Az internethez könnyű hozzáférést biztosít a sok internetkávézó és a nyilvános helyeken elhelyezett terminál. A színvonalasabb szállodák ingyenes internet-hozzáférést biztosítanak.

Telefon
A világ legnagyobb telekommunikációs vállalata a Swisscom. A nyilvános fülkék nagy része kártyával működik, de némelyikből érmével is telefonálhatunk. Svájc hívószáma: 41.

Posta
A posták 8:00 és 18:30, szombaton 8:00 - 12:00 között vannak nyitva. A vasútállomások közelében található hivataloknak van 21 - 22:00-ig nyitva tartó ablaka is.

Borravaló
Minden étteremben 15%-os felszolgálási díjat tartalmaz a számla végösszege, ezért szükségtelen borravalót adni. Ennek ellenére mégis megszokott dolog az összeg felkerekítése, vagy egy-két frankkal való kiegészítése.

Közbiztonság
Svájc a világ egyik legbiztonságosabb országa. Azonban a szokásos óvintézkedéseket tegyük meg. A turisták által sűrűn látogatott helyeken zsebtolvajok előfordulhatnak.

Vám
Az európai látogatók 2 liter bort, 2 liter szeszes italt és 200 cigarettát vagy 50 szivart vihetnek be az országba.

Forrás: Útitárs: Svájc

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!