Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Grossmünster

Svájc, Zürich, Látnivalók

Grossmünster

Zürich, Svájc, Látnivalók
  • Cím: Grossmünsterplatz, 8001 Zurich, Svájc
  • Telefon: 41 44 252 59 49 ‎
  • Nyitvatartás: Március 1 – Október 31: 10:00 - 18:00
    November 1 – Februar 28: 10:00 - 17:00

A Grossmünster, azaz a Nagykatedrális magas ikertornyai uralják Zürich sziluettjét a Limmat keleti partján. A legenda szerint Nagy Károly alapított itt templomot a 8. század végén és a 9. század elején Felix és Regula vértanúk sírja felett. A legenda szerint miután a mai Wasserkirche helyén megölték őket, a mártírok állítólag felcipelték a fejüket a dombtetőre, ahol ma a Grossmünster áll.

A jelenlegi román-gótikus bazilika munkálatai 1100 körül kezdődtek el, de a nyugati tornyok csak a 15. század végén készültek el. 

A Grossmünster szószékéről prédikált a humanista Ulrich Zwingli a reformáció tanait hirdetve, ami aztán más városokba is elterjedt. A reformáció tanaival összhangban a katedrálist minden díszétől és bútorzatától megfosztották, így belseje ma szinte teljesen üres. A gótikus freskók egyes részletei ls a főhajó csodás román oszlopfői azonban megmaradtak.

A Grossmünster hatalmas altemplomában áll Nagy Károly 15. századi szobra, amely eredetileg a a déli tornyot díszítette. Figyelemreméltó még a román bejárat egy bronzkapuval, és Augusto Giacometti festett üvegablakai.Grossmünster
Zürich, Svájc
Copyright: wallyg   Forrás: flickr

Zürichi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!